Olen Jussi Mäntylä ja toimin yrittäjänä Suomen Mediatoimisto Oy:ssä. Tätä kirjoittaessani yrittäjäurani internetalalla on kestänyt aikalailla tasan 20 vuotta. Usein kysytään urani alkuajoista ja ajattelin sitä hieman tässä kirjoituksessa avata kiinnostuneille lukijoille.

Kaikki lähti liikkeelle siitä kun olin lukenut Kauppalehdestä yritysten aloittavan kotisivujen hankinnan ja että niitä tekevät yritykset tienasivat hyvin. Olin juuri saanut ensimmäisen tietokoneeni joululahjaksi ja päädyinkin pelaamisen sijaan opettelemaan kotisivujen valmistamista. Kotisivunteon alkeet opittuani lähdin joka päivä koulun jälkeen linja-autolla Seinäjoelle kiertämään keskustan yrityksiä yksi ovi kerrallaan aina sulkemisaikaan asti. Alussa myyntityö oli hieman hankalaa kun 14-vuotiaan aktiivisuutta toki arvostettiin, mutta oli tietenkin hankalaa luottaa noin nuoren miehen osaamiseen yrityksen kotisivujen teossa. Ajattelin kuitenkin jonkun yrityksen lopulta kotisivut minulta ostavan kun kävisin kaikki Seinäjoen 1000 yritystä läpi!

Onneksi ihan tuhatta yritystä minun ei tarvinnut kiertää, kun sain lopulta seinäjokelaisen vuokravälitystoimiston yrittäjänaisen vakuutettua osaamisestani. 2000 markan kotisivukauppa tehtiin ja menin heti kiireen vilkkaan kotiin töitä aloittamaan. Olinkin aikamoisen haasteen edessä, kun nyt piti koettaa olla sanojensa mittainen. Kävin läpi suurten kotisivutoimistojen töitä ja koetin löytää ideoita sivuihin. Jäljittelin ammattilaisten tapaa tehdä kotisivuja ja liitin niihin hieman omia ideoitanikin. Parin viikon touhuamisen jälkeen sivut olivat valmiit ja sain niistä yllättävän kivan näköiset! Ensimmäinen asiakkaani oli sivuihinsa kovin tyytyväinen ja antoi minun käyttää hänen sivujaan referenssinäni. Olipas mahtavaa tienata 2000 markkaa ja se jos jokin edisti ensimmäisen mopon hankintaa!

Seuraavat asiakkaat olivatkin sitten helpompia saada innostettua kun oli jotain tehtyä työtä mitä näyttää. Perustin toiminimeni Web Design Jussi Mäntylän ja nuo sivuista saadut tienestit olivat omiaan innostamaan nuorta yrittäjää haaveilemaan suuria! Kohta kotisivubisnekseni veikin paljon ajastani, sen minkä painiharjoituksilta jäi jäljelle. Vuodet alkoivat vierimään ja pian otin avukseni ensimmäiset työntekijänikin tekemään kanssani töitä. Olin löytänyt oman juttuni ja myyntitaito tuntui erityisesti kehittyvän yhdessä muiden taitojen kanssa.

Sittemmin Web Design Jussi Mäntylän jatkumoksi perustettiin Suomen Mediatoimisto Oy, johon sain yhtiökumppanikseni mukaan vanhan ystäväni Mikko Nyrhisen. Mikko keskittyi toimitusjohtajan töihin ja minä leipälajiini, eli myyntiin. Myynti tällä alalla on erityisen paljon teknistä osaamista vaativaa ja siksi aikaa edelleen kului paljon itsekin ohjelmoiden. Nykyäänkin ohjelmointi kuuluu vapaa-ajalla mieliharrastuksiini ja samalla sellainen harrastaminen tuo hyvin näkemystä ja ideoita myös yritystoimintaan.

Suomen Mediatoimistossa on tänä päivänä 8 hengen kokenut ohjelmointitiimi. Kotisivuja yrityksille on tehty satoja, mutta päätoimemme on nykyään nimenomaan ohjelmointi. Ohjelmoimme esimerkiksi teollisuuden ja elintarvikealan tuotantoa helpottavia tarpeeseen räätälöityjä ohjelmistoja. Olemme erikoistuneet myös tekoälyjen hyödyntämiseen tiedon analysoinnissa ja teollisen tuotannon suunnittelussa. Tekniikat ovat urani aikana kehittyneet valtavasti ja kehityksen kärjessä pysymiseen joutuu nykyään satsaamaan entistä enemmän aikaansa. On kuitenkin miellyttävää ollut huomata, miten kehittyneet digitaaliset työvälineet ovat hyödyttäneet yritysten arkea. On ollut myös mukavaa ottaa käyttöön sellaisia tekniikoita, joita nuorena aloittaessa vain toivoi joskus vielä keksittävän.

Vuosien aikana Jussi Mäntylä on pysynyt Jussi Mäntylänä, mutta ikää ja samalla tietoakin on tullut lisää. Koen olevani äärettömän onnekas, kun olen löytänyt itselleni sopivan ammatin joka vielä 20 vuoden jälkeenkin saa aina innolla säntäämään aamulla työn äärelle!

Jos voin olla jotenkin avuksesi digitaalisissa tarpeissasi, niin otahan minuun yhteyttä ja ideoidaan yhdessä! 🙂

Terveisin

Jussi Mäntylä
040-7000002
[email protected]